Bianca Leusink | Bianca in de Telegraaf!

Bianca in de Telegraaf!

30-11-2017
|

SOCIALE ZAKEN, met foto Reinier van Willigen.

 

Artistieke mode

van oale groond

 

door Jan Colijn

HAAKSBERGEN * Ze had kunnen kiezen voor de goedkoopste oplossing. Maar kunstenares Bianca Leusink besloot voor de sociale variant: ze laat haar artistieke mode maken in een werkatelier met medewerkers met – zoals dat heet – een beperking tot arbeidsmarkt.

 

Intussen timmert Bianca – afkomstig uit het Twentse Haaksbergen – al ruim twintig jaar aan de weg als professioneel kunstenaar en heeft ze met haar herkenbare eigen kleurige stijl een behoorlijke reputatie opgebouwd. Niet in de laatste plaats ook dank zij het eigen atelier dat ze heeft in kunstenaarsstadje Ootmarsum.

In het voorjaar van 2017 lanceerde ze een eigen artistieke kledinglijn. Veelkleurige jurkjes, shirts, blouses, jassen, maar ook sjaals. ,,Ik heb eerst een zomercollectie uitgebracht. Ook om af te tasten of er belangstelling voor bestond. In een gelimiteerde oplage. In het najaar was ik echter door vrijwel mijn hele voorraad heen. Waarop ik voor de herfst en winter een golden-collectie heb uitgebracht: in warme goudkleurige tinten. Die heb ik overigens gepresenteerd tijdens een opmerkelijke culi-fashion show in een exclusief restaurant. Tijdens een ladies only-avond. Iets wat in meerdere opzichten naar meer smaakt.

De Haaksbergse had voor haar artistieke mode kunnen kiezen voor de goedkoopste variant, maar wilde per se een Twents product. ,,Behalve online via mijn website is de kleding verkrijgbaar in mijn eigen galerie. We hadden de kleding goedkoper uit het Verre Oosten kunnen halen, maar ik vind het juist mooi dat de stof – afkomstig overigens uit Eindhoven – in elkaar wordt gezet in een werkatelier op slechts zes kilometer van Ootmarsum. Waar mensen werken met, zoals dat heet, een beperking tot de arbeidsmarkt. Daarmee is het helemaal een kledinglijn geworden van mijn geboortegrond. Of oale groond zoals we dat hier in Twente zeggen.

Waar ze met haar kledinglijn vooral op mikt, is vrouwen die op zoek zijn naar niet-alledaagse mode. Waarbij de diverse kledingstukken kunstwerken op zich zijn. ,,Desgewenst kan het in het werkatelier op maat worden gemaakt. Extra groot, extra klein. En omdat ieder kledingstuk gemaakt is van een ander soort stof – bedrukt met kunst – is geen enkel exemplaar hetzelfde: ieder jurkje of iedere jas of accessoire is zodoende uniek. Vooral bedoeld voor vrouwen die het aandurven om niet achter de geijkte mode aan te lopen, maar op kleurige wijze door het leven willen stappen.

En zoals dat bij kunstwerken hoort, signeert Bianca haar kleding. ,,Bij de jurkjes bijvoorbeeld vind je mijn handtekening terug op de billen.